mSchools Awards 2025

Decideix contra el bullying

Autor: Miguel Ángel Gallego Gordo

Contacte: mgalleg9@xtec.cat

Nom escola: Institut escola Onze de Setembre

Codi Centre: 08077061

Adreça de l'escola: C/ Castanyers sn. - Sant Quirze del Vallès

Pàgina web: www.escola11s.cat

Share
Eix Principal
Benestar emocional i social
Recurs Digital Principal
Scratch
Eix secundari
Ciutadania democràtica i consciència global
Curs i etapa educativa
6è de Primària
Número de sessions
10 sessions
Àrea / matèria / àmbit
Educació en valors.
Número d’alumnat
Els nombre d'alumnes que ha realitzat el projecte és tres, dos nens i una nena.
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP) Gamificació / Ludificació Simulació Aprenentatge cooperatiu /col·laboratiu

Breu descripció

L’alumnat va partir d’un treball previ sobre l’empatia i la prevenció del bullying fet a l’àrea d’Educació en valors durant el primer trimestre. A partir d’aquí, van decidir crear una història interactiva amb Scratch, on el jugador ha de prendre decisions davant situacions de bullying. Van pensar els diàlegs, escenaris i possibles finals, i van programar el joc amb diferents camins segons les respostes. Aquest producte dona resposta a l’eix de Benestar emocional i social, ja que fa reflexionar el jugador sobre les conseqüències de les seves accions, promou l’empatia i dona eines per actuar davant situacions de conflicte, afavorint així un entorn més segur i respectuós.

Singularitat i innovació

La proposta destaca per haver estat ideada i desenvolupada íntegrament per l’alumnat, a partir del seu interès real per abordar el bullying des d’una mirada empàtica. El valor afegit rau en el fet que utilitzen la programació amb Scratch com a eina per promoure la reflexió i el canvi d’actituds, tot convertint el jugador en protagonista de decisions que poden ajudar o agreujar una situació de conflicte. El joc no només diverteix, sinó que educa emocionalment, adaptant-se al llenguatge i l’experiència dels infants. A més, incorpora veus reals, disseny propi i finals múltiples, afavorint una experiència immersiva. L’alumnat no només ha après a programar, sinó que ha entès com la tecnologia pot estar al servei del benestar i la convivència.

Més detalls

Impacte de la solución propasada

L'impacte del projecte serà significatiu en diversos àmbits. En primer lloc, el joc interactiu permet als jugadors reflexionar sobre situacions de bullying de manera immersiva, amb la possibilitat de triar diferents camins i veure les conseqüències de les seves decisions. Aquesta estructura fomenta la reflexió personal sobre el respecte, l’empatia i les accions que poden millorar la convivència. A través de l’experiència, els alumnes comprenen de manera més profunda com el bullying afecta les persones i com les seves reaccions poden contribuir a la solució del conflicte. A més, el projecte s'expandirà dins de la comunitat educativa, ja que es compartirà amb altres companys i tutors del centre, augmentant la conscienciació sobre la importància de combatre el bullying. Els alumnes que han creat el joc podran explicar la seva experiència i l'impacte que ha tingut en ells mateixos, convertint-se en models positius per als seus companys. També es podrien organitzar sessions a l'escola per jugar al joc i debatre sobre el contingut amb altres grups d’alumnes, promovent la cohesió social i el diàleg sobre el benestar emocional. Aquest enfocament no només millorarà la convivència escolar, sinó que també facilitarà la creació d'un ambient més segur i respectuós per a tots els alumnes.

Breu descripció de la proposta educativa

La proposta educativa es va centrar en la creació d’un joc interactiu amb Scratch per prevenir el bullying i promoure l’empatia entre els alumnes. Durant el primer trimestre, els alumnes van treballar l’educació en valors a través de debats, activitats i reflexions sobre el bullying. Com a resultat, van dissenyar un joc on els jugadors prenen decisions per ajudar o agreujar situacions de bullying. Es va utilitzar una metodologia activa i cooperativa, on els alumnes van treballar en equip per desenvolupar el joc, aprenent programació, disseny gràfic i guió. La proposta va innovar en la manera de combinar aprenentatge tecnològic amb valors socials. L’impacte al centre és notable, ja que fomenta la reflexió sobre el respecte i la convivència. Tot i que no es van establir col·laboracions amb entitats externes, el projecte va generar un ambient de participació activa i va involucrar altres alumnes en la difusió de les seves conclusions.

Altres observacions

Un altre punt important és la gran motivació dels alumnes a l'hora de treballar en el projecte, ja que van poder connectar la part educativa amb el món digital de manera pràctica i creativa. Finalment, cal destacar que aquest tipus de projectes, basats en la gamificació, són una eina eficaç per aconseguir un aprengatge significatiu i per implicar activament els alumnes en temes socials rellevants.